Det där med utekök är något svenskarna har fått upp ögonen för rejält. Och det behöver egentligen inte vara avancerat. Bänk ska sättas upp och vatten ska dras – men till att börja med lägger du marksten under som känns personligt och spännande. 

När man väl börjar skissa och visualisera finns det knappt några gränser längre. Natursten, sandsten och betongplattor är alla olika varianter som kan läggas på sättet du tycker känns snyggt och bekvämt. På flisbyab.se kan man välja på allt mellan klassiska gatstenar till vackert böjda halvmånsformade plattor.

När du lägger sten i trädgården kan en idé vara att plantera mycket grönt intill. Allers listar underbar inspiration. Funderar du på utekök är det givna tipset att anlägga en örtgård precis intill. Välj gärna kryddor som kan bli stora, och underskatta inte hur vackert det kan bli med grönkål och andra klassiska växter (grönkålen håller sig dessutom grönt långt in på vintern).

Skapa rum ute

Vi är ett soldyrkande land som älskar att utnyttja sommaren till max. Det förklarar också varför vi har blivit galna i marksten och plattor – när gräsmattan får ge vika och det blir färre kubikmeter gräs som ska skötas så ökar också vilotiden. Dessutom är trädgården ett till rum, och markstenen gör att man kan placera möbler där. Välj ett extra personligt stengolv i växthuset, som paret Pia och Roland i Hällby!

När det är dags att välja vilken typ du behöver finns det några faktorer du kan ta hänsyn till. Tänk på att stenen eller plattorna ska matcha själva huset. För markstenen har också blivit en förlängd arm av vår inredning inomhus. Det ska skapa en harmonisk helhet och inspirera till mer. Kanske vill du ha en lantlig stil, lite vintage eller retro, eller modernt, snyggt och rent. En dröm många har idag är att bygga ett utekök, och möjligheterna är oändliga.