Genom en rad olika små saker att tänka på kan du minska risken att få inbrott i ditt hem. Kedja fast stegen, ha grannsamverkan eller buska av trädgården så det inte är totalt insynsskyddat.

Bor du i lägenhet kan en säkerhetsdörr vara riktigt bra. Den skyddar både mot intrång och står emot brand mycket bättre än en vanlig lägenhetsdörr om det skulle börja brinna i huset du bor i. Läs mer om säkerhetsdörrar och dess fördelar här och skaffa dig en säkrare dörr du också. Det är en väl värt investering på alla sätt och vis.

Varje år anmäls mer än 22 000 bostadsinbrott och endast runt 4 % klaras upp och leder till fällande dom. Expressen har listat 8 tips för att skydda dig mot inbrott som kan vara bra att känna till.

Tänk på det här

Ett annat bra sätt att försvåra för långfingrade personer är att ni som grannar håller ett öga på vad som händer i området och koordinerar era insatser. Detta kan göras via grannsamverkan och det har visat sig att inbrotten minskar med 36 % i områden med grannsamverkan.

Se till att alla stegar i området är fastlåsta så de inte kan flyttas runt till olika hus, och om trädgårdarna är allt för insynsskyddade blir det lättare för tjuven att genomföra sina idéer ostörd. Låt inte heller verktyg och annat ligga framme i trädgården under natten, de kan användas till att ta sig in i huset med.

Pågående brott

Skulle du se ett pågående inbrott har du rätt att gripa tjuven på bar gärning eller under flykt och kvarhålla personen tills polis anländer. Polis måste alltid tillkallas. Du får däremot inte stoppa tjuven och börja slå på honom. Skulle tjuven hoppa på dig utan att du slåss får du lov att försvara dig men inte på något sätt misshandla tjuven. Vid pågående brott, ring alltid 112.