Just nu är tiden kommen för att ta hand om din trädgård, detta för att den ska må bra i vinter och överleva, samt för att du ska kunna öppna upp till en härlig trädgård på våren. Här tipsar vi om vad du kan göra.

Det ska gödslas, planteras, plockas in och tvättas bland annat. Hösten är en tid för att ta hand om trädgården och förbereda den för kallare månader. Om du vill göra om din trädgård ordentligt, kanske genom att skapa gångar eller struktur med planteringar, så kan det också vara läge att ta hjälp med din trädgårdsplanering av proffs på området.

Trädgårdsfix du kan göra själv

Det finns flera saker som du kan göra själv i din trädgård under hösten, och det är faktiskt riktigt mysigt att gå runt och påta. Här är några tips på vad du kan göra:

Plantera och sätt lökar

Plantera träd, buskar, häckar och perenner. De perenner som blivit stora ska du dela och plantera på nytt i trädgården. Sätt lökar som kan blomma tidigt i vår. Gödsla nysatta växter. Källa: Sveriges Radio.

Beskär träd och fixa gräsmattan

Plommonträd och körsbärsträd ska beskäras, skriver Villaägarna på sin sajt. Detta på grund av att de blöder mycket och då är det fördelaktigt att beskära just nu. Plocka upp eventuell fallfrukt för att inte förstöra gräsmattan. Gödsla gräsmattan med höstgödsel för att undvika olika svampsjukdomar som den kan drabbas av annars.

Skydda med löv – men kratta inte från fel ställen

Kratta ihop löv och lägg som jordförbränning i rabatter. Lägg löv runt känsliga växters rötter som skydd. Men kratta bland buskar. Ta bort löven på gräset, då det kväver den från syre. Såhär säger Bosse Rappne, taget från Aftonbladet:

”Räfsa inte bort löv i buskar och buskage, för då blir jorden gammal, bryts ner och blir mer kompakt. Räfsa hellre in löv, 10–15 centimeters höjd. Samma sak gäller grönsakslandet där man med fördel kan vända ner löven i jorden”.