När det är dags för utesäsong kan det vara bra att se över schyssta solskydd. Om du har barn är det av stor vikt att du har en solfri plats på trädgården, till exempel i sandlådan eller vid någon liten del av trädgården ni brukar ha picknick på. Men även för den som inte har småbarn kan det vara skönt att ha ett schysst solskydd.

När det är sommardags märker du nog ganska snabbt att den där solen som du längtat efter ställer till en himla massa problem. Du, som sett så mycket framemot att läsa på altanen och släppa ut barnen på gården måste fundera på hur du ska skapa skugga för att kunna vistas därute. På https://www.rosahuset.com/kategori/Segelduk kan du beställa segeltyg som fungerar som ett stort skyddande tyg. Du fäster det på tre ställen och skapar en härlig atmosfär som dessutom skyddar mot den starka solen. På hemsidan listar de också markisvävar och dynvävar som kan vara kul att kombinera med. Bor du i en bostadsrätt brukar det finnas direktiv på att ha från samma.

Din hud tål inte för mycket solljus

Så fort det är dags för solsäsongen är vi ute med våra filtar och roséviner. Vi är ett soldyrkande folk, men det har ju som vi vet många konsekvenser. 90% av alla hudcancerfall är för mycket exponering av UV-strålning enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Vi vet med andra ord att exponeringen är negativ och att vi måste bli bättre på att skydda oss mot solen. Det finns olika varianter att skydda sig på, men en bra sak är att fundera över hur du kan skapa skugga till din trädgård.

Fördelen med segeltyg är att de är snygga och lätta att ta ner och sätta dit. Segelduken börjar bli mer populär bland förskolorna, som ofta får kritik för att de har så dåliga solskydd. Det är lätt att tro att det räcker med att smeta in barnen med solkrämer, men det är mer effektivt att skapa skuggor. På det sättet kommer du inte riskera överhettning och uttorkning.

Växterna vill också ha skugga

För dig som tycker om odling kommer det säkert inte som en nyhet att även växterna vill ha skugga. Och de funkar precis likadant som människor. De vill varken bli brända eller uttorkade. Har du en trädgård med söderläge kan det vara bra att göra precis som förskolorna, göra små rum på förskolegården med segeltyg. Växterna vill nämligen inte ha för stark solexponering utan behöver också skugga för att inte torka ut eller bli brända. På det sättet sparar du faktiskt även på vatten.

Ett segeltyg kan bli snyggt även för den rutinerade odlaren, med andra ord. Kanske en kombination av en örtagård där du också installerar en uteplats att sitta och läsa i. Det positiva är att segeltygen går att fästa på lite olika sätt beroende på hur du vill använda det. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser på hur stort eller litet du kan tänkas vilja ha!