Det är lätt att tänka när det kommer till inbrott att ”det händer inte mig”. Detta är dock enbart ett sätt att ducka för ett reellt problem vi har i samhället. Därför är det viktigt att veta hur du kan göra för att skydda hemmet på bästa sätt.

Risken för inbrott finns alltid där oavsett vi vill det eller inte. Men det finns saker vi kan göra för att minska den risken. Här kommer ett antal tips på hur du kan undvika att få inbrott. Följande saker kan vara bra att tänka på:

  • Låt inte huset verka tomt
  • Se till att ditt hus är säkert
  • Samarbeta med andra

Låt inte huset verka tomt

De flesta inbrotten sker när vi inte är hemma, speciellt i semestertider. Tjuvar kan på ett kusligt sätt kartlägga vilka som är borta och på så sätt veta när det är läge att slå till. Det första du kan göra är att se till att ingen som du inte känner får reda på att du ska resa bort. En andra sak som du kan göra är att låta det verka som att du är hemma, även när du är på semester. Detta kan göras genom att till exempel ha timer på lampor, se till att någon tömmer din brevlåda regelbundet och låta skor och jackor hänga i hallen. Det kan låta som enkla och löjliga saker, men det är exakt dessa vardagsföreteelser som tjuvarna tittar efter.

Se till att ditt hus är säkert

Det finns också ett antal åtgärder du kan vidta för att göra ditt hus svårare att bryta sig in i. Till exempel kan du byta ut din vanliga dörr mot en säkerhetsdörr som är svårare att bryta upp. Att installera ett bra larm och se till att så att dina fönster är säkra är också åtgärder du kan vidta för att kunna känna dig tryggare.

Samarbeta

Det är även viktigt att du i ditt grannskap har ett utvecklat samarbete mot inbrott. Detta utgörs ofta i första hand av att grannar rapporterar till varandra om någon ser eller hör något misstänkt och också hjälper till att hålla ett extra öga på de bostäder som står tomma. På så sätt kan alla få känna sig lite tryggare och risken för inbrott minskar.