Nu smyger sig mörkret på och det blir således extra tydligt om du har en sämre belysning därhemma. Det är ett ypperligt tillfälle för att tänka igenom hur du belyser i hela ditt hem. Här är enkla tips som hjälper dig på vägen.

När du belyser är det viktigt att du funderar ut syftet med det. Genom att använda olika lampor i olika rum så får du till bästa möjliga belysning som lämpar sig efter vad du vill göra. Kollas in olika lösningar och typer av belysning hos lampgallerian.se.

Funktionsljus

Det finns massa olika sätt att tänka kring sin belysning, och här är ett av dem. Det du ska börja med när du belyser därhemma är funktionsljuset. Med det menas alltså ljuset som ska finnas vid skrivbordet eller läsfåtöljen kanske, eller vid ateljén – ett ljus som fyller en funktion för en syssla helt enkelt. Ett bra arbetsljus går att ställa in, är koncentrerat och bländar inte, skriver Skönahem i en artikel.

”Arrangera belysningen efter dina behov. Brukar du läsa böcker i soffan? Placera en riktad golvlampa bredvid som fungerar som en läslampa. Blir det mycket tv-tittande? En ljuskälla med mjukt sken bakom tv:n kan vara behagligt för ögonen”, skriver Elledecoration.

Stämningsljus

Sedan ska du satsa på stämningsljuset i hemmet, det är alltså det ljuset som du bara ser i ögonvrån och som skapar djup. Det kan vara en liten lampa i fönstret, en ljusslinga eller något annat trevligt som ger lite effekt. Stämningsljus är ett svagare ljus som placeras på flera punkter och gör rummet levande.

Allmänljus

Allmänljus är det ska fixas sist, om det behövs. Allmänljus är oftast i taklampor och annan takbelysning. Det bra för översikt i ett rum eller ger ljus för städning, matlagning och hygiensysslor. De kan hjälpa dig att hitta kläderna du söker. I köket, badrummet eller hallen så kan downlighters vara lämpliga, eftersom de är bra för att skapa koncentrerat ljus, skriver Expressen. I sovrummet kan spots eller en snygg nedhängande armatur som sprider ljuset funka bra.