Ett fönster som i sig kan sänka dina elkostnader och minska ditt elberoende, finns det? Ja, det gör det! Inte nog med att de är mer inbrottssäkra än träfönster, de har bättre isoleringsförmåga vilket gör att det både blir lättare att stå ut på årets varmaste dagar – och slippa elda för kråkorna på vintern.

Vi har tidigare skrivit om att PVC-fönster är en fönstertyp som är mer inbrottssäkert än de vanliga, charmiga träfönstren. Men det finns fler saker som lockar med PVC, vad sägs till exempel om att sänka dina energikostnader och dessutom spara på miljon? Med en kombination av bättre isolering och el från sol eller vindkraft kommer du både sänka dina elkostnader och dessutom, lägga åren som miljöbov bakom dig för gott!

Spara tusenlappar

Ett enkelt sätt att minska elberoendet är genom att byta ut som värmekälla. Man kan till exempel installera solceller eller en luftvärmepump, en vedpanna med ackumulatortank eller investera i vindkraft. Men innan man gör det är det bra att ta sig en funderare på hur mycket ens hus faktiskt läcker från första början. Tittar man på ens tätningar vid dörrar, fönster, tak och väggar inser många att deras hus drar onödigt mycket energi, eftersom en stor del faktiskt läcker ut.

Genom att investera i klimatsmarta vitvaror, inte diska för hand i rinnande vatten, duscha kortare stunder och se över elavtalet kommer du komma långt i din elförbrukning. Men vill du vara säker på att minska kostnaderna så mycket det går, då ska dina gamla träfönster bytas ut. PVC fönster är i princip underhållsfria och kommer vara din vän både under värmeböljan på sommaren och köldknäppen under vintern.

I Expressen kan du läsa mer om hur du sänker dina elkostnader och sparar tusenlappar. Det intressanta är att man i många fall missar att den viktigaste faktorn handlar mycket om hur bra isolerat ens hus är. Det gäller både fönster men också tilläggsisolering i golv, tak och väggar. Annars kommer ens AC jobba alldeles för hårt på sommaren, och på vintern står man där och eldar för kråkorna.