Många drömmer om att renovera husets hjärta: nämligen köket. Om du tänker göra det i ditt hem så finns det massor som är bra att tänka på och gott om tips att få. Men det viktigaste är att du har ett bra sätt för att finansiera din köksrenovering och att du renoverar till ett arbetsvänligt kök i din egen stil.

Hur pass ingående du ska renovera ditt kök beror helt på om du bor i ett gammalt eller nytt hem. I vissa fall kanske du kan behålla stommen och i andra så måste du riva ut allt. Det är hur omfattande din renovering blir som kommer avgöra hur dyrt det också blir. Och vilket kök du vill installera såklart, det är ofta stor skillnad i pris på kök från olika tillverkare och varumärken.

Kostnad och lån

Det kan vara svårt att beräkna exakt vad ditt nya kök kommer att kosta, men det är ändå viktigt att göra en kostnadskalkyl och uppskatta ett pris. Om du behöver ta lån till köksrenoveringen så kan lån från Bluestep.se vara lösningen. Tänk på att lånet finansierar en investering och värdeökning för ditt hem. Om du väljer ett kök från Ikea där du sätter de mesta på plats på egen hand så kan du räkna med att det kostar runt 40 000 kronor. Tar du hjälp av en firma för montering kan du addera minst 30 000 till priset. Ett kök i medelklass kostar cirka 250 000 men hantverkarhjälp och ett kök i högre klass kostar inte sällan 400 000 kronor med byggnation och montering inräknat, skriver Expressen i en artikel.

Trender & tips för kök att ta hänsyn till

Det är inte så förvånande att det är mycket att hålla reda på inför en köksrenovering. För att få ett modernt och funktionellt kök är det viktigt att du satsar på massor av förvaring och hållbarhet i köksrenoverandet. Det kanske går att återanvända gamla stommar och det är bra om materialen du använder är bättre för miljön. Sätt din personliga prägel på köket eller ta inspiration från de hetaste trenderna på området. Enligt Göteborgsposten är några populära kökstrender:

  • Modern bistrostil
  • Minimalism och mörka kulörer
  • Färg och mönster från valfritt decennium
  • Lantlig stil

Välja bänkskiva

En sak som kanske inte är helt lätt för alla att välja är bänkskiva. Vad som är snyggt vet de flesta, men kanske inte vad om är praktiskt. Men att välja bänkskiva handlar också om vilken budget man har, för det kan skilja sig stort i pris. Vill du ha patina på din bänk eller vill du ha det helt i samma nyans och ton? Många tycker att det känns jobbigt med fläckar på bänkskivan och då kanske det inte är rätt skiva för dig. Natursten finns det gott om på marknaden, likaså bänkskivor i keramik, det är skivor som håller bra. Vill du ha en genuinare känsla är trä vägen att gå, men där krävs mer underhållsarbete för att hålla skivan fin. Läs mer tips för att välja bänkskiva här.