PVC, trä- eller aluminiumfönster? Det kan vara svårt att veta vad du ska välja vid fönsterbyte. Det finns för- och nackdelar med allting men mycket beror på vad du prioriterar och tycker är viktigast. Pris är helt klart en faktor. I synnerhet om du behöver byta ut dina fönster själv till följd av inbrott eller vandalisering.

 

Beroende på om du tycker pris är viktigt eller utseende kommer valet se annorlunda ut. PVC-fönster från Drutex-fönster ger dig kanske lite att fundera på. PVC-fönster är helt klart det billigaste alternativet. Det ruckar dock inte på kvalitén eftersom materialet är bäst i fråga om isolering. Det kräver inte heller väldans mycket planering eftersom det går snabbt att tillverka. Fler väljer PVC-fönster– framförallt villaägare– för att det håller hushållets energiförbrukning nere tack vare isoleringen. Men är du en utpräglad träperson finns givetvis fördelar där också. Inte minst utseendet! Träfönster skapar också enhetlighet och en helhetskänsla till ett hus eller en stuga i trä. Det dyrare alternativet– aluminium– har praktiska men också moderna funktioner. Aluminiumfönster har lång hållbarhet och kräver lite underhåll.

Hösten lockar fram inbrottstjuvarna

 

Tyvärr är hösten en tid då många drabbas av inbrott. Det finns försiktighetsåtgärder du själv kan vidta men det är inte en garanti för att du är säker. Om inbrottet sker genom fönstret är i alla fall ett PVC-fönster billigare och snabbare att ersätta om du själv behöver stå för något. Enligt aftonbladet.se är det viktigt att tänka på att undvika växter nära fönster och altanfönster som skymmar sikten. En annan sak att tänka på är att förstärka inbrottsskyddet. Det är viktigt att ha ljus på inomhus. Förstärk fönster och uteplatser med ljusslingor och informera dina grannar när du inte är hemma. Enligt nwt.se bör du inte heller förvara kontanter eller guld hemma. Höj beredskapen generellt sätt och var hellre misstänksam en gång för mycket än en gång för lite. Släpp till exempel aldrig in någon okänd i huset eller lägenheten. Antalet inbrott har redan uppstigit ett stort antal runtom i landet som det går att läsa om i gp.se. Här får du därför några tips om vad du kan göra för att undvika inbrott:

 

  • Ha på ljud– skapa ljud inne genom att till exempel ha radion påslagen
  • Brevansvarig– be någon ta hand om din post och tömma brevlådan
  • Håll låg profil– skriv inte ut på sociala medier– som Facebook, Instagram eller Twitter– att du ska resa bort
  • Låna ut garageuppfart– be en granne parker sin bil på din uppfart med jämna mellanrum
  • Underhåll av fastighet– om möjligt be en bekant skotta snö eller kratta löv i anslutning till fastigheten
  • Lås in trädgårdsredskap– förvara framförallt stegar inomhus men även verktyg och trädgårdsredskap som inbrottstjuven kan använda för att göra inbrott
  • Använd inbrottskydd– använd inbrottslarm- och skydd för fönster och dörrar
  • Grannsamverkan– gå ihop flera och prata för att öka kunskapen om brott och vad ni kan göra tillsammans i förebyggande arbete
  • Värdesaker– det av värde du behöver ha hemma ska inte placeras på synliga platser som fönster