Det kryper och krälar. Piper och väser. Oinbjudna vintergäster och rötmånadsbesökare. De flesta av oss känner hur det kliar över hela kroppen så fort skadedjur nämns. Men hur undviker man råttor på vinden, en myrinvasion i hallen eller kackerlackor bakom kylen? Här är några enkla tips på hur du hindrar ohyrans framfart.  

OBS: den här texten innehåller bara tips på saker man enkelt kan göra för att undvika skadedjur. Om det är försent att jobba förebyggande (eller om du vill utveckla din vapenarsenal mot ohyran) – klicka här.

Var försiktig när du packar upp din resväska. Det är inte sällan vi tar med oss ohyra, till exempel vägglöss och kackerlackor, då vi är ute och reser. I stora städer som New York är krypen vanliga och gömmer sig lätt bland dina kläder. Låt inte resväskan ligga öppen på golvet och tvätta alla textiler varmt när du kommer hem.

Att täta eventuella sprickor och hål i fasaden på huset är ett bra sätt att undvika att möss och råttor tar sig in när det börjar bli kallt ute. Att hålla hemmet torrt och rent är en viktig grundregel för att undvika gnagare och annan ohyra.

Ha koll på trädgården. Det är hemmets yttre försvarslinje. Undvik stora högar med löv och fallfrukt, där skadedjuren kan finna skydd och näring. Att mata fåglar kan tyvärr också dra till sig oönskad uppmärksamhet från flera håll.

Sötare skadedjur

Det är nog få som skulle beskriva hundar och katter som skadedjur. Vissa skulle till och med bli upprörda av att se dessa nämnas i samma text som skadedjur. Er ber jag så hemskt mycket om ursäkt – men för den som vill ha det lugnt och stilla på sin tomt kan kringstrykande sällskapsdjur uppfattas som störande. Dessa måste självklart hanteras varsammare, och med en katt- och hundskrämma får du ha tomten ifred, utan att något djur riskerar att komma till skada.

Lycka till med skadedjursbekämpningen! Det är alltid bättre att stämma i bäcken än i ån, och att undvika problemen innan de uppstår. Förhoppningsvis låter ni det aldrig gå såhär långt: