Funderar du på att se över din energiförsörjning? Vill du ha ett kostnadseffektivt alternativ som dessutom är bra för miljön? Vill du på samma gång ha ren och rörligt luft i huset? Då är värmepumpen något för dig. Det finns i huvudsak två kategorier: luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump. Vi reder ut begreppen.

En värmepump är en smart uppfinning som utnyttjar den naturliga värmen som finns i utomhusluften, och sedan pumpar in den i ditt hus. I luft/luftvärmepumpen finns filtreringssystem som dessutom renar luften så att inga skadliga partiklar kommer in från utomhusluften. Luft/vattenvärmepumpen skickar istället värmen till de vattenbaserade radiatorer i ditt hem.

Expressen listar luftvärmepumpen som ett bra komplement till direktverkande el, men faktum är att luftvärmepumpen många gånger kan vara din huvudkälla. Det beror helt enkelt på vilken kapacitet du väljer och hur stort du bor. Dessutom är det skillnad på hur täta fönster och dörrar du har.

Passa på att isolera ditt hem

Du har väl koll på att elpriserna i framtiden kommer skjuta upp i höjden? I aftonbladet.se rapporterar man om en förmodad fördubblad elräkning. Och elpriserna sjunker knappast när temperaturen gör det. Tvärtom. För att få bukt på din elförbrukning måste du planera om. En värmepump drar mycket lite el och är miljövänlig. När du ska beställa din värmepump är det bra om du vänder dig till ett företag som utför installation, men som också kostnadsfritt kan se över ditt särskilda behov. Alla hus ser olika ut, varierar i storlek men kanske framför allt i isolering. Ett bra isolerat hem är alltid bäst på att behålla värmen inne och kylan ute.

Du kan också stötta upp värmepumpen genom att ibland elda i din kakelugn. Alla värmepumpar har olika kapacitet, men moderna värmepumpar är otroligt effektiva och kräver bara enkelt underhåll i form av rengöring av filter. Det bästa är att fråga din återförsäljare och låta dem bedöma vilken typ av värmepump du behöver. Ett litet fritidshus har helt andra behov än en permanent, större villa. Men båda har gemensamt att de ville ha cirkulerande luft.