Växter gör mycket för ett rum, men något som gör nästan lika mycket är växternas krukor. Rätt kruka är också ett måste för att krukväxten ska överleva.

Jag gillar växter, och har dem i alla rum. Men nästan lika viktigt som växten är krukan. När man köper en krukväxt kommer den i en plastkruka. Den brukar jag slänga (i återvinningen) och plantera om plantan i en ny kruka av samma storlek. Jag brukar spara några få platskrukor, för att ha i reserv om jag behöver plantera om en växt. En del krukväxter växer ju snabbt.

När jag planterar om växter tar jag en kruka som är fem till tio centimeter större i diameter än den tidigare. Större än så är inte en bra idé, för då torkar jorden ut för långsamt, och rötterna kan ruttna.

Förutom plastkrukorna som jag sparar använder jag mest terrakottakrukor. De är billiga och släpper igenom fukt, vilket minskar risken för att rötterna ruttnar. Det går dessutom fint att måla dem, så att de passar till inredningen i rummet där de står. Hittar man fina krukor på loppis är det också ett bra alternativ.